Mi vár Önre a binokuláris látásvizsgálaton?

Minden vizsgálat egy alapos anamnézissel kezdődik, amikor felmérjük a páciens panaszait. Itt már általában kiderül, hogy szükséges -e a binokuláris vizsgálat vagy maradhatunk a klasszikusnál.

Binokuláris látásnak nevezzük, ha mindkét szem egy képként, egyidőben tudja a képet az agy felé közvetíteni. Ennek alapfeltétele, hogy a két szem külön-külön a lehető legjobb korrekciót kapja, és a látás minősége megfelelő legyen – általában ez történik a klasszikus látásvizsgálat során.

A binokuláris látásvizsgálat szükségességére utaló tipikus panasz például a nap végén jelentkező fejfájás. Ilyenkor nem elegendő az egyszemes korrekció, szükséges a szemek összehangolása! Csak így érhető el a cél: az, hogy a két szem a lehető legkevesebb erőlködés árán tudjon együtt látni.

A vizsgálat módszeréről leegyszerűsítve elég annyit tudni, hogy ábrákat mutatunk szűrő előtétlencse segítségével, és felmérjük, hogy azokat hogyan érzékeli a páciens. A végső prizmakorrekciós látást végül 3D ábrákkal, kivetítésekkel szemléltetjük páciensünknek.

A binokuláris látásvizsgálat a hagyományoshoz képest egy hosszabb folyamat, nagyjából fél órát vesz igénybe. A korrekció fokozottan a páciens bevonásával történik, még többet bízva a visszajelzéseire, tehát több koncentrációt igényel. Egyes páciensek fárasztóbbnak találták a megszokott látásvizsgálathoz képest, ezért ajánlott kipihenten érkezni a vizsgálatra.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top