Mit kell tudni a prizmás szemüveg megszokásáról?

A prizmás korrekcióval a túlerőltetett szemizmokról vesszük le a terhelést, hogy enyhüljenek vagy megszűnjenek a kínzó panaszok. Pl.: homlok-, halántéktáji fejfájás, migrén, frontérzékenység, karikás, fáradt szemek, összpontosítási problémák, gyermekek esetén tanulási, koncentrációs nehézségek, gyengébb fényviszonyok között nehezebb tájékozódás, fényérzékenység, fáradtan homályos látás, szemüveg megszokási problémák, a 3D-s térbeli érzékelés hiánya, vagy csökkent képessége stb.

Gyermekeknél a prizmás korrekció megszokása gyorsabb, felnőtteknél viszont átlagosnak mondható, ha hetekig is eltart. A prizmás szemüveg megszokása eleinte azért okozhat gondot, mert előtte hosszú éveken keresztül helytelen kétszemes látással rendelkezett a páciens. Látóközpontjába nem megfelelő helyre vetült a kép, ez okozta a fent említett panaszait. A prizmás szemüveg a megfelelő helyre vetíti a képet, és ezt az új képet meg kell tanulni feldolgozni az agynak. Ez nem mindig könnyű feladat, átmenetileg a panaszok akár fokozódnak is!

Ha túljut a megszokási időszak esetleg kellemetlenebb szakaszán, akkor panaszai akár teljesen meg is szűnhetnek, ezáltal egy minden eddiginél felszabadultabb látásélményt kap cserébe, ami jelentősen megkönnyíti majd mindennapi életét! Tehát érdemes kitartónak lenni, megéri kibírni azt az általában 2-3 hetet, amíg a megszokással járó kellemetlenségek jelentkezhetnek.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top