OCT vizsgálat

Tekintse meg a videót, amelyben Viczay Endre bemutatja OCT készülékünket:

Mi az az OCT vizsgálat?

Már elérhető üzletünkben a szemészeti diagnosztika legújabb, legkorszerűbb vizsgálati módszere, az optikai koherencia tomográfia, azaz az OCT vizsgálat, amely mikroszkopikus felbontású képekkel analizálja a szem szöveteit.
A módszer alkalmas betegségek szűrésére, diagnosztizálására illetve nyomon követesére: segítségével például jól vizsgálhatók a cukorbetegség okozta elváltozások (háttér retinopátia, makulopátia), a glaucoma (köznyelvben zöldhályog) és az időskori makula degeneráció.
A szemfenék vizsgálata fénysugár (koherens fénynyalábok interferenciáján alapuló képalkotó eljárás) segítségével történik, így mikrométeres nagyságrendben vizsgálhatók a szem szövetei, elsősorban az ideghártya. Az eljárás teljesen fájdalommentes, gyors, non-invaziv. A vizsgálatot optometrista, a kiértékelést szemész szakorvos végzi.

Mikor szükséges az OCT vizsgálat?

Általában szemész szakorvos dönti el a vizsgálat szükségességét, azonban, ha az alább felsoroltak bármelyikében érintett, úgy Ön is kezdeményezheti az OCT vizsgálatot:
– szemfenéki elváltozások, melyeket a cukorbetegség idézett elő (retinopátia, makulopátia),
– időskori makula degeneráció (AMD), (az éleslátás helyének, a sárgafoltnak az elfajulása, sorvadása, régebbi megnevezéssel szemfenéki meszesedés).
– glaucoma, népies magyar nevén zöldhályog
– a makula egyéb megbetegedései (pl. szemfenéki érelzáródás, thrombózis)

A dohányzás, elhízás, magas vérnyomás komoly kockázati tényezők lehetnek fenti betegségek kialakulásában, de 50 éves kor felett egyébként is érdemes évente részt venni látás- vagy szemvizsgálaton, s ennek részeként OCT vizsgálaton is.

Miért fontos az OCT vizsgálat?

A makula degeneráció az éleslátást támadja, és komoly életminőségbeli romlást okozhat. Az időskori makula degeneráció az éleslátásért felelős sárgafolt sorvadásos, elfajulásos betegsége, mely már 50 éves kor felett is jelentkezhet. Időben felismerve és nyomon követve nagyobb eséllyel lehet kezeléssel lassítani, megállítani a látásromlást. Vezető vaksági ok, a vakok 22-25 százaléka emiatt veszíti el látását.
– A glaucoma (zöldhályog, mely se nem zöld, se nem hályog) rendkívül összetett és nagyon sok alvariációból álló kórkép, leegyszerűsítve kialakulása során felborul a csarnokvíz termelődése és annak elfolyása közti egyensúly, aminek következtében megnő a szembelnyomás. Ez a kóros mechanizmus hatással lesz a látóidegfő vérellátására, és a látóidegrostok károsodása, elpusztulása visszafordíthatatlan látóélesség romláshoz és látótér károsodáshoz vezethet. Ha időben felismerésre kerül, nagyon jól kezelhető, így a jelentős látásromlás és a vakság is
elkerülhető. A hangsúly a korai diagnosztizáláson van, amelyre az OCT vizsgálat tökéletes megoldást nyújthat.

Hogyan zajlik az OCT vizsgálat?

A vizsgálat fájdalommentes és semmilyen kockázattal nem jár! Egy hasonló gépbe kell belenézni, mint amilyennel a számítógépes látásvizsgálatok során már találkozhatott. A vizsgálat során fénysugarak (koherens fénynyalábok interferenciáján alapuló képalkotó eljárás) pásztázzák végig a szemfenéki képleteket.

Fontos, hogy a vizsgálat adott szakaszában mozdulatlanul, nyitott szemmel, lehetőség szerint pislogás nélkül egy pontra nézzen, fókuszáljon. A vizsgálatot végző szakember a vizsgálat során végig instrukciókkal látja el, hogy biztosan megfelelő eredményt érhessen el.

A vizsgálatot optometrista, a kiértékelést szemész szakorvos végzi. Az OCT-vizsgálat 12.000,- Ft, ami nem tartalmaz látásvizsgálatot. Ha látásvizsgálatra is szüksége van, az egy külön vizsgálatot jelent, annak árát felszámoljuk.

Scroll to Top